Az ordát Erdélyben édes krémekhez, palacsinták töltelékeként használják, a nyugati társadalom pedig ricottának becézi.
A sajtgyártásból visszamaradó savó még sok ásványi anyagot, tejcukrot, albuminfehérjét és zsírt tartalmaz. Ha a savót természetes úton megsavanyítjuk, majd 90 °C-ra felmelegítjük, akkor a savóban maradt fehérjék pelyhes csapadék formájában kicsapódnak. Ez az orda. Állaga lágyabb, mint a tehéntejből készült túróé, de ahhoz hasonlóan felhasználható. Romlékony, emiatt csak a frissen készült ordát javasolt felhasználni.
Az orda kiváló tápértékű, immunerősítő és szinte salakmentesen emészthető, tehát diétázók, fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják.
Desszertnek kókuszos vagy diós ordagolyót gyúrok belőle, de előszeretettel használom szendvicskrémnek is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése